renkaiden ja vanteiden pesu

Renkaiden ja vanteiden pesu

Renkaiden ja vanteiden peseminen on erityisen tärkeää, koska vanteisiin kerääntynyt suola ja lika vaikuttavat korroosion (ruostuminen, hapettuminen) muodostumiseen. Jotta vanteet ja renkaat voidaan pitää jatkuvasti hyvässä ja turvallisessa kunnossa, tulee ne pestä ja tarkastaa huolellisesti vähintäänkin joka ajokauden jälkeen syksyisin ja keväisin.

Vanteiden pesun hyödyt

Pesemällä renkaat ennen säilytystä varmistat renkaiden toimintakunnon säilytyksen jälkeen. Renkaat on syytä pestä renkaiden irroituksen jälkeen, jotta vanteiden takapinnalta saat kaiken lian putsatuksi. Ylimääräinen lika renkaan vanteissa vaikuttaa rankaiden tasapainotukseen ja auton ajettavuuteen. Pesemättömät renkaat voivat aiheuttaa tärinää ja renkaat ovat silloin turvallisuus riski.

Vanne pesuaineet

Renkaiden pesuun on mahdollista käyttää samaa pesuainetta kuin auton pesussa. Renkaiden vanteissa lika voi kuitenkin olla niin sitkeässä että on käytettävä erikoispesuaineita. Vanteiden pesuun tarkoittetuja erikoispesuaineita ei kuitenkaan suositella käytettäväksi renkaiden kumien pesemiseen. Renkaan kumi voi vaurioitua liian voimakkaista pesuaineista. Renkaat ja vanteet on syytä pestä huolellisesti pesuaineen levittämisen jälkeen. Nastanreikiin jäävä pesuaine voi renkaiden säilytyksen aikana vahingoittaa kumia ja aiheuttaa ongelmia nastan pysyvyydessä.

Renkaiden peseminen

Renkaat voi pestä painepesurilla tai käyttämällä apuna harjaa, jolla saa lian irtoamaan ilman suurta voimaa. Painepesurilla on mahdollista aiheuttaa vaurioita renkaan kumille ja renkaan vanteelle, jos ei ole huolellinen. Renkaille on vaarallista pistemäinen suihku kovalla paineella. Renkaan sivupintaan kohdistettu suihku voi mennä renkaan sisälle aiheuttaen vaurion. Renkaiden vanteista voi myös lohkeilla tai irrota lakkaukset ja maalaukset, jos pesussa käytetään liian kovaa painetta.

Ennen renkaiden viemistä säilytykseen olisi myös hyvä merkitä renkaisiin millä paikalla rengas on ollut autossa. Renkaat voi myös merkitä ennen pesua, jotta renkaat eivät menisi sekaisin.